Joan Gotsens és el nou coordinador de l’escola de bàsquet de l’NB Olesa, l’ESBOL © Cargol Comunicació

Un dels relleus en la coordinació del curs 2018-2019 és a l’Escola de Bàsquet de l’NBO coneguda com a ESBOL. Joan Gotsens (Olesa de Montserrat, 1996) agafa el relleu a Paco Cornejo per dirigir els més petits i petites que han apostat per iniciar-se en la pràctica del bàsquet. “La nostra prioritat és que els nens i nenes disfrutin, tinguin ganes de venir a aprendre, que surtin al carrer amb la pilota a la mà i s’acabin enganxant al bàsquet”, reconeix Gotsens. L’NB Olesa mantindrà els seus dos equips d’ESBOL. El coordinador olesà apunta que “la majoria de nens i nenes que van jugar-hi el curs passat, continuen. Hem captat nous jugadors, però encara hi ha places vacants”.

El mètode de treball en aquestes edats és bàsic per començar a cultivar la llavor del bàsquet des de ben petits. “Ho intentem a través de jocs divertits i entretinguts relacionats amb el bàsquet i, per tant, amb uns objectius concrets per aconseguir que aquests nens i nenes siguin el futur del club”. L’esport és una eina educadora. En aquest sentit, Gotsens reconeix que “en aquesta primera etapa és clau que els nens i nenes agafin una dinàmica d’entrenaments. Això implica un reforç dels valors i hàbits que aprenen a casa i a l’escola, com ara la puntualitat, la higiene, el companyerisme, l’esforç o el treball en equip”.

Una etapa capdal en el creixement

Els nens i nenes que s’estrenen a l’ESBOL tenen, per primer cop, un contacte directe amb el bàsquet. Així, per a Gotsens, “és una de les etapes capdals en la formació basquetbolística. Si volem equips amb un nivell de competició alt, és a dir, bones categories i projeccions cap al primer equip -masculí i femení- s’ha de treballar fort perquè el nen o nena tingui aptituds i qualitat per posar les bases del seu creixement posterior”. En aquest sentit, la coordinació esportiva rema en la mateixa direcció: “la línia de formació a l’ESBOL és molt semblant a la formació masculina i femenina sota la tutela de Cèlia Cerezuela i Ferran Cunillé”. L’entitat té previst programar una jornada de portes obertes amb la intenció de “fer créixer el nombre de practicants al bàsquet en una edat determinant”, explica. La coordinació esportiva de l’entitat ha confirmat que l’equip d’ESBOL1 entrenarà els dilluns i dimecres i l’ESBOL2, dimarts i dijous.

Una de les activitats que té més recorregut durant la temporada són les trobades amb diferents clubs i escoles de bàsquet. “Sóc activitats que més els agrada als petits. Sempre que hi ha una jornada, ja sigui a Olesa o en un altre municipi, la resposta és molt bona”. El primer trimestre del curs és per iniciar la pràctica del bàsquet i és, a partir del mes de gener quan s’iniciaran les trobades. “Als més petits també els agrada jugar contra altres nens que no coneixen…”, assegura.

La trajectòria de Joan Gotsens al bàsquet comença i acaba a Olesa. “Vinc d’una família que respira bàsquet pels quatre costats”, admet. És tan allargada la presència de la família Gotsens al bàsquet olesà que recorda que “els meus avis ja havien jugat al desaparegut CB Olesa… els meus pares hi van jugar tota la vida, i ara el meu pare és àrbitre… per tant, jo no tenia una altra sortida”, somriu. Actualment és jugador del filial del NB Olesa, que enguany s’estrenarà a Tercera Catalana. Fa 5 anys va iniciar-se, també, a les banquetes com a entrenador en diverses categories. Gotsens ja disposa de la titulació de nivell-1 d’entrenador cosa que li permet entrenar fins a Tercera. Un pas més en la seva autèntica passió: el bàsquet.